Melisa e Për’puthen siç nuk e kishit imagjinuar! (Foto)

Personazhet e “Përputhen” kanë ngjallur mjaft polemika për vërtetësinë, të shkuarën etj. E teksa po ndiqet penalisht rasti...

Ofendime të rënda mes Stresit dhe Einxhël Shkirës!

Ngjarjet e fundit në vend kanë sjellë situata të tensionuara jo vetëm në protestë por edhe në rrjetet sociale, kryesisht nga personazhet...

Çfarë përfitojmë gjatë stinës së vjeshtës?!

Vjeshta veçse cilësohet si pranvera e dimrit, ka edhe benefite të tjera sidomos nga ana shëndetësore. Ushqimet sezonale

Rrethuar nga hipokrizia….!

Rrethuar nga Hipokrizia....! Me njerëz plot rreth meje, fytyra të qeshura, të zymta, të trishtuara, kureshtare...por jo të vërteta. Hipokrizi e gjallë!Kaq...

Kur do të bëhemi realistë dhe ti trajtojmë shqiptarët për atë që janë?!

Të mbyllim universitetet dhe të lëmë hapur shkollat fillore?! Me sa mend???? Një 18-vjeçar është më i ndërgjegjshëm për veten, higjenën, rrezikun...

Ky është çeliku qe nuk ndryshket i një mijë vjet më parë

Çelik i pandryshkshëm, një shpikje që daton që nga vitet 1800 dhe që revolucionarizoi
industrinë që nga vitet 1930, mund të jetë përdorur tashmë nga Persianët e lashtë më
shumë se 1.000 vjet më parë.

Çeliku i pandryshkshëm është një aliazh i veçantë çeliku, me përmbajtje të ulët karboni
dhe të pasur me kromit, i cili është veçanërisht rezistent ndaj korrozionit.

Prova të pakundërshtueshme.
Rahil Alipur i University College London kohët e fundit zbuloi se Persianët e lashtë, që në
shekullin e 10-të, po prodhonin një aliazh me karakteristika të ngjashme me çelikun e
pandryshkshëm, duke shtuar krom brenda enëve, gjatë prodhimit të armëve dhe mjeteve.

Studiuesi gjeti jo vetëm gjurmë fizike të materialit brenda objekteve, por do të kishte
identifikuar “recetën” për të bërë këtë çelik të veçantë në një dorëshkrim të lashtë
persian që daton nga 900 në 1000 pas Krishtit.

Në atë kohë, prodhimi i çelikut ishte një praktikë midis shkencës dhe magjisë dhe shumë pak
njerëz ishin në gjendje ta zotëronin atë. Teksti flet për një përbërës sekret të aftë për
ta bërë çelikun veçanërisht rezistent ndaj kalimit të kohës.

Sipas Alipur, përbërësi sekret do të ishte kromiti, një mineral shumë i pasur me krom,
i cili u shtua në aliazh çeliku gjatë hedhjes.

Receta sekrete.
Mbetjet e gjetura nga Alipur në rrënojat e fshatit Chahak, në Persi, që konsiderohet si
qendra nervore e prodhimit të çelikut, duket se konfirmojnë teorinë e tij:artefaktet e
lashta përmbajnë një përqindje të kromit që varion midis 1 dhe 2%, shumë më pak se ajo
që përdoret sot në prodhimin e çelikut inox, por e mjaftueshme për të siguruar aliazh
rezistencë të mirë ndaj oksidimit dhe ndryshkut.

“Nuk përjashtohet”, studiuesit konkludojnë “se metoda mund të jetë dorëzuar disi me kalimin
e kohës dhe ka çuar në teknika moderne të prodhimit të çelikut”

Sugjerime

Melisa e Për’puthen siç nuk e kishit imagjinuar! (Foto)

Personazhet e “Përputhen” kanë ngjallur mjaft polemika për vërtetësinë, të shkuarën etj. E teksa po ndiqet penalisht rasti...

Ofendime të rënda mes Stresit dhe Einxhël Shkirës!

Ngjarjet e fundit në vend kanë sjellë situata të tensionuara jo vetëm në protestë por edhe në rrjetet sociale, kryesisht nga personazhet...

Çfarë përfitojmë gjatë stinës së vjeshtës?!

Vjeshta veçse cilësohet si pranvera e dimrit, ka edhe benefite të tjera sidomos nga ana shëndetësore. Ushqimet sezonale

Rrethuar nga hipokrizia….!

Rrethuar nga Hipokrizia....! Me njerëz plot rreth meje, fytyra të qeshura, të zymta, të trishtuara, kureshtare...por jo të vërteta. Hipokrizi e gjallë!Kaq...

Kur do të bëhemi realistë dhe ti trajtojmë shqiptarët për atë që janë?!

Të mbyllim universitetet dhe të lëmë hapur shkollat fillore?! Me sa mend???? Një 18-vjeçar është më i ndërgjegjshëm për veten, higjenën, rrezikun...

Të ndryshme

Melisa e Për’puthen siç nuk e kishit imagjinuar! (Foto)

Personazhet e “Përputhen” kanë ngjallur mjaft polemika për vërtetësinë, të shkuarën etj. E teksa po ndiqet penalisht rasti...

Ofendime të rënda mes Stresit dhe Einxhël Shkirës!

Ngjarjet e fundit në vend kanë sjellë situata të tensionuara jo vetëm në protestë por edhe në rrjetet sociale, kryesisht nga personazhet...

Çfarë përfitojmë gjatë stinës së vjeshtës?!

Vjeshta veçse cilësohet si pranvera e dimrit, ka edhe benefite të tjera sidomos nga ana shëndetësore. Ushqimet sezonale

Rrethuar nga hipokrizia….!

Rrethuar nga Hipokrizia....! Me njerëz plot rreth meje, fytyra të qeshura, të zymta, të trishtuara, kureshtare...por jo të vërteta. Hipokrizi e gjallë!Kaq...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here