Ka nga ata që e duan atë dhe nga ata që e urrejnë , ata që nuk e durojne erën e tyre dhe ata që mendojnë se ka erë të mirë … për çfarë po flasim? Për shiun! Le të zbulojmë disa kuriozitete rreth këtij fenomeni të veçantë atmosferik.

1. Me sa shpejtesi bie shiu? Shpejtësia e shiut varet nga diametri dhe pesha e pikave të ujit. Duke pasur parasysh se diametri minimal i një rënie është 0.5 mm dhe maksimumi 6.3 mm, shiu bie në një shpejtësi normale midis 8 km / h dhe 32 km / h në prani të rrebesheve ose stuhive.

2. A është më mirë të vraposh apo të ecësh në shi? Në imagjinatën e përbashkët mendohet se për tu lagur më pak është e nevojshme të veaposh. Në të vërtetë, nuk është gjithmonë e kështu sepse varet nga rruga që do merni dhe mënyra në të cilën bie shiu. Natyrisht nëse kemi një distancë të shkurtër, me siguri do lagemi më pak nëse vrapojmë, por nëse distanca është e gjatë dhe shiu është i pjerret, shpejtësia e vrapit e kombinuar me shpejtësinë e erës do të na lagë akoma më shumë. Rezultati? Lagemi me shume nese vrapojmë! Po nëse shiu bie vertikalisht? Nëse ne vrapojmë apo ecim, sasia e ujit që na godet është e pandryshuar!

3. Sa rrufe godasin Tokën? Sipas një llogaritje të NASA-s në një vit bien rreth 2 milionë rrufe, që do të thotë se në një minutë Toka goditet nga rreth 6000 rrufe.

4.Çfarë e shkakton aromën e shiut? Aroma e shiut është rezultat i reaksioneve kimike dhe fizike, të lidhura me tri burime të ndryshme: Ozon, Geosmin dhe Petricore.

5. Vendi ku bie më shumë shi në Tokë? Rekordi për vendin më me shumë shi në Tokë i përket Lloros, një komune në Kolumbi, ku reshjet mesatare vjetore janë 13,300 mm ujë!

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here