Vagina është një organ i ekspozuar ndaj veprimit të patogjenëve të llojeve të ndryshme. Infeksionet vaginale shpesh paraqiten me çrregullime shumë specifike. Sekretet, për shembull, mund të ndryshojnë në ngjyrë, erë dhe konsistencë ose mund të jenë të pranishme kruajtje, djegie ose dhimbje .

Llojet kryesore të infeksioneve vaginale dhe shkaqet e tyre përkatëse

Çrregullimet ose simptomat që lidhen me infeksionet ndihmojnë në diagnostikimin e llojit dhe shkakut. Ndër infeksionet më të zakonshme vaginale, gjejmë:

1. Mykoza Vaginale

Ky lloj i infeksionit është ndër më të zakonshmet dhe karakterizohet nga simptoma të tilla si:
-Kruajtje vaginale.
-Humbje të bardha, të dendura dhe pa erë.
-Skuqje e vaginës dhe vulvës.

Shkaku
Kjo shkaktohet nga kërpudha Candida albicans, pavarësisht se është pjesë e florës normale bakteriale të vaginës dhe aparatit të tretjes . Kur kjo kërpudhe zhvillohet në mënyrë të tepruar në muret e vaginës, shkakton simptoma karakteristike dhe shtim te sekrecioneve.

2. Vaginoza bakteriale

Ky është një tjetër infeksion vaginal shumë i zakonshëm. Në këtë rast lloji i sekrecioneve është shumë indikativ. Humbjet e shkaktuara nga vaginoza bakteriale kanë karakteristikat e mëposhtme:
-Erë e peshkut përcaktohet nga prania e amines.
-Kruajtje intensive vaginale.
-Humbja e ngjyrës së bardhë – verdhë.
-Dyspareunia ose vaginism (spazma në muskulaturën e vaginës).

Shkaku
Ajo shkaktohet nga një përzierje e baktereve që shumohen në mënyrë të pakontrolluar në mjedisin e florës vaginale, duke ndryshuar ekuilibrin e saj. Vaginoza bakteriale nuk transmetohet përmes marrëdhënies seksuale, por është më e shpeshtë dhe e përsëritur tek gratë seksualisht aktive.

3. Trichomoniasis

Ky është një infeksion shumë i bezdisshëm dhe me intensitet të mesëm, kështu që është e nevojshme të ndërmerren veprime të menjëhershme. Përndryshe, ajo mund të degjenerohet në një sëmundje inflamatore të legenit dhe nga ketu në infeksion sistemik.

Sekrecionet e shkaktuara nga trichomoniasis karakterizohen nga:
-Ngjyra jeshile.
-Erë e fortë dhe e pështirë.
-Konsistenca e lëngshme.
-Djegia kur urinon.

Shkaku
Shkaktohet nga një parazit, një protozoan i quajtur Trichomonas Vaginalis, i transmetuar përmes marrëdhënieve seksuale. Ky parazit mbijeton si në organet gjenitale të grave dhe burrave. Siç kemi thënë, ajo vjen me humbje shumë karakteristike, gjë që lehtëson një diagnozë të shpejtë dhe për këtë arsye një trajtim korrekt dhe ne kohë.

4. Chlamydia

Chlamydia është gjithashtu ndër infeksionet më të zakonshme vaginale. Kjo është më e zakonshme tek gratë e reja mes moshës 18 dhe 35 vjeç. Fillimisht mund të jetë asimptomatike, por me kalimin e kohës zhvillon simptomat e mëposhtme:
-Dhimbje vaginale.
-Gjakderdhje e butë gjatë marrëdhënieve seksuale.
-Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut.
-Kruajtje vulvare.

Shkaku
Mikroorganizmi që shkakton këtë lloj infeksioni vaginal është një bakter, Chlamydia Trachomatis, i cili transmetohet seksualisht.

Kjo sëmundje mund të jetë gjithashtu asimptomatike, por mbetet në rrezik të lartë sepse shkakton mikro-lezione në qafën e mitrës që mund të ndikojë në aftësinë për të pasur fëmijë. Trajtimi i saktë dhe i menjëhershëm është i një rëndësie të madhe.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here