Kjo nuk është një justifikim për të qëndruar për disa ditë larg palestrës: Reaksionet alergjike ndaj sportit ekzistojnë vërtet. Por ato janë të rralla dhe mund të lidhen (gjithashtu) me ushqimin.
Kur mund te shfaqet.Mund të ndodhë pas një aktiviteti fizik intensiv aerobik, siç është vrapi, tenisi apo çiklizmi, por mund të shfaqet, në rastet më serioze, edhe për një shëtitje të thjeshtë.Simptomat tipike janë skuqje dhe orticaria, lodhje, vështirësi në frymëmarrje dhe tretje, por nëse nuk e ndaloni sforcimin, në rrethana më serioze mund të lindin probleme të qarkullimit të gjakut dhe dëmtimit të rrugëve të frymëmarrjes.

Ne bashkim me ushqimin. Kjo alergji kurioze është shkaktuar nga një përgjigje anormale e sistemit imunitar, i cili liron komponime të tilla si histamine, përgjegjës për simptomat alergjike dhe inflamatore, por ajo që saktësisht nxit këtë reagim nuk dihet. Në disa njerëz duket se ndodh kur luani sport pas ngrënies së disa ushqimeve (zakonisht ushqime me bazë gruri, domate, kikirikë, molusqe); temperatura shumë të larta ose shumë të ulëta, lagështia në ajër, stresi fizik dhe mendor, kushtet e ftohta dhe të tjera të zakonshme në të cilat mund të kryhet aktiviteti aerobik mund të përkeqësojnë reagimin.

Si mund te parandalohet? Trajnimi me intensitet më të ulët dhe të paktën 6-8 orë pas ngrenjes duket të jetë në gjendje të zvogëlojë ashpërsinë e simptomave tek ata që vuajnë nga kjo gjendje. Sidoqoftë, disa sporte të forta, të tilla si noti, nuk duket të jenë të lidhura me anafilakinë e stërvitjes. Kush është subjekt, por nuk dëshiron të heqë dorë nga palestra, zakonisht stërvitet me ilace kundër goditjes anafilaktike dhe gjithmonë nën kontrollin e kujdesshëm mjekësor.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here